Ustna higiena pri psih in mačkah

Zobne obloge

Zobne obloge so pogosta težava, s katero se srečujejo vse živali, tako psi in mačke kot številne druge hišne živali. Posledica zobnih oblog so vnetja dlesni, ki našim ljubljenčkom pogosto povzročajo celo vrsto dodatnih zdravstvenih težav. Hude bolečine ob vnetju ustne votline običajno otežujejo prehranjevanje, bakterije v ustih pa lahko zaidejo tudi v krvni obtok živali, kjer škodljivo vplivajo na delovanje srca, ledvic, jeter in dihal. Če mehkih zobnih oblog ne odstranjujemo, se začnejo v njih odlagati mineralne snovi iz sline, zato iz prvotnih mehkih oblog nastane trd zobni kamen, ki se močno oprime površine zob.

Mehke obloge lahko z zob brez večjega napora odstranimo z rednim ščetkanjem in z ustno higieno, o kateri bo več napisanega v nadaljevanju. Ko pa se enkrat formira zobni kamen, to ni več tako enostavno in v večini primerov je potreben stomatološki poseg, ki se opravlja v specializiranih veterinarskih ambulantah. Odstranjevanje zobnih oblog in zobnega kamna pri živalih je rutinski postopek, ki se izvaja v splošni anesteziji. Poseg je za žival neboleč, uspešno preprečuje parodontalno bolezen in posledično tudi vse druge zdravstvene težave ter zagotavlja izboljšano kakovost življenja vse do pozne starosti.

zobne_obloge

Ustna higiena

Dobra ustna higiena je predpogoj za zdravo zobovje in dobro kakovost življenja vašega ljubljenca. Večina lastnikov se sploh ne zaveda, da redno čiščenje zob prispeva k zmanjšanemu nastajanju mehkih zobnih oblog in posledično k precej manjšemu nastanku zobnega kamna ter parodontalne bolezni.

Osnovni temelj dobre ustne higiene je ščetkanje zob, pri katerem uporabljamo posebno priročno in anatomsko prirejeno veterinarsko zobno ščetko oziroma naprstnik ter veterinarske zobne paste (NIKOLI ne uporabljamo zobnih past, ustnih vodic ali drugih izdelkov za ustno higieno ljudi!) ali gele z različnimi okusi (okus po perutnini, govedini, morskih ribah …).

Pomembno je, da samo čiščenje zob začnemo izvajati čim prej, že v rani mladosti pasjega oz. mačjega mladiča, ko ima še mlečne zobe. Pristop čiščenja zob naj bo čim bolj umirjen in igriv. Mladič naj se najprej spozna z zobno ščetko, nato z zobno pasto, na koncu pa naj ga vedno čaka kakšna nagrada. Najprej začnemo z božanjem okoli gobčka, privzdigovanjem ustnice na vsaki strani, nato nadaljujemo z dotikanjem dlesni in postopoma preidemo k ščetkanju oz. drgnjenju. Zobe je potrebno čistiti vsak dan.

Očistimo vse dostopne površine zob. Po čiščenju zob in ustne votline ni potrebno spirati, saj veterinarske zobne paste ne vsebujejo nobenih abrazivov in dezodorantnih spojin, ki bi dražile želodčno sluznico.

Ščetkanje zob pri mačkah je nekoliko težavnejše, saj se mačke temu težje privadijo. V skrajnem primeru jim poskusimo zobe in dlesni namazati vsaj z encimsko zobno pasto. Postopek ni tako zelo učinkovit, kot če bi ga nadgradili še s ščetkanjem, bodo pa encimi iz zobne paste vsaj delno razgradili mehke obloge.

 Drugi izdelki za nego zob

ustna_higiena_001

Na tržišču lahko najdemo vedno več proizvodov, ki naj bi zavirali nabiranje zobnih oblog, nastajanje zobnega kamna in izboljševali dah. Proizvajalci tako imenovane »dental« briketirane hrane zagotavljajo, da njihovi briketi odstranjujejo zobni kamen in preprečijo mineralizacijo plaka v zobni kamen, z edinstveno strukturo in obliko pa zagotovijo daljše delovanje. Elastičnost briketov omogoča globlji stik s površino zob, vsebnost nutracevtikov in aktivnih sestavin pa naj bi izboljšala svežino daha in pomagala preprečiti nastanek zobnih oblog. Poleg tega obstajajo še razni prehranski dodatki in priboljški, ki naj bi imeli podobne značilnosti. Zavedati pa se je treba, da nobena stvar ne nadomesti mehaničnega čiščenja oz. ščetkanja zob.

Redno čiščenje zob ter ustrezna preventiva (pravočasno odstranjevanje zobnega kamna pri živalih) je pri nas žal še vedno premalo prisotna v zavesti lastnikov, zato se veterinarji pogosto srečujemo s pacienti, ki potrebujejo intenzivnejšo stomatološko obravnavo.

ustna_higiena_002

Nuša Schumet, dr. vet. med.

Dostopnost