Dragi lastniki domačih živali,

v stanju izrednih razmer se pojavlja veliko vprašanj glede prenosa novega koronavirusa na domače živali in še bolj pomembno, ali so naši ljubljenčki lahko vir okužbe za ljudi.

foto: Nuša Schumet

Ta prispevek je krajši povzetek informacij s spletnih portalov svetovnih organizacij, kot so OIE (Office International des Epizooties ali World Organisation for Animal Health), WSAVA (The World Small Animal Veterinay Association) in CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Informacije so bile objavljene pred nekaj dnevi. Povezave do objavljenih člankov prilagamo na dnu prispevka.

Družino koronavirusov v grobem razdelimo na alfa in beta koronaviruse, ki običajno okužijo sesalske vrste živali, in gama ter delta koronaviruse, ki običajno okužijo ptice in ribe. Pasji koronavirus, ki povzroča blage driske pri psih, in mačji koronavirus, ki povzroča infekciozni peritonitis oziroma vnetje trebušne votline pri mačkah, spadata med alfa koronaviruse, ki jih ne povezujejo z izbruhom novega koronavirusa SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Novi sev koronavirusa SARS-CoV-2 spada med beta koronaviruse tako kot SARS-CoV in MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), ki sta povzročala podobne težave pred leti (SARS v letu 2002 in MERS v letu 2012). Kot rezervoar beta koronavirusov so označili netopirje.

Trenutne, sicer sveže, raziskave niso potrdile možnosti okužbe iz psov in mačk na ljudi, ampak vseeno svetujejo ljudem, ki so zboleli za COVID-19, omejeno rokovanje in kontakt s svojimi domačimi živalmi prav tako kot z ljudmi okoli njih. Izvajanje teh ukrepov svetujejo, dokler ne dobimo več informacij o naravi novega koronavirusa. Zboleli naj se izogibajo pri svojih ljubljenčkih božanju, lizanju, stiskanju na kavčih, hranjenju živali iz lastnega obroka in drugih možnih oblik tesnega kontakta. Če ni možnosti, da za njihove živali skrbijo zdravi osebki, naj si zboleli lastniki pogosto umivajo roke in nosijo zaščitne maske in rokavice.

Na tej točki je potrebno omeniti tudi primer psa zbolelega lastnika v Hong Kongu, na katerem so 28. 2. 2020 iz brisov ustne in nosne votline ugotovili prisotnost antigena novega koronavirusa SARS-CoV-2. Psa so testirali iz preventivnih in raziskovalnih razlogov, saj žival ni razvila nobenih kliničnih znakov. V brisih so našli nizko dozo virusnih delcev, ki ne dokazujejo, da je bila žival vir infekcije za lastnika. Zaenkrat ni znano, ali odkriti virusni delci na psu zbolelega lastnika dokazujejo prisotnost kužne frakcije virusa ali le delce genetskega materiala novega koronavirusa, ki nimajo kužnega potenciala, in so se na psu znašli kot kontaminanti zaradi tesnega kontakta lastnika s psom. Pes je iz preventivnih razlogov v karanteni.

Kot že omenjeno, do sedaj niso potrdili možnosti okužbe ljudi iz domačih živali in obratno, vendar je trenutna situacija toliko sveža, da lahko sledijo nove informacije in navodila, kako se obnašati in ukrepati v zvezi z domačimi živalmi. Svetujemo, da pogosto spremljate medije in omenjene spletne strani, navedene na dnu tega prispevka, in se obnašate preventivno, kolikor se le da.

Če vaš ljubljenček razvije nenadne in nepojasnjene klinične znake in je bil v kontaktu z zbolelim osebkom, kontaktirajte svojega lečečega veterinarja ali veterinarsko osebje, ki se ukvarjajo z javnim zdravjem (v Sloveniji je to Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) in vam bodo posredovali nadaljnja navodila.

Za pregled svoje živali se nujno predhodno naročite po telefonu in ne hodite nenajavljeni do veterinarskih organizacij, da ne poslabšamo trenutne epizootiološke situacije virusa COVID-19. Žival naj spremlja ena zdrava oseba. Če to ni možno, bo pregled vaše živali opravljen brez vaše navzočnosti. Predhodno naročanje je pomembno zato, da veterinarsko osebje lahko pripravi izolirano področje za obravnavo živali, ki je bila v stiku z zbolelim za COVID-19.

V medijih poročajo tudi o namernih zapustitvah živali zaradi strahu, da bi se od njih okužili z novim koronavirusom. Zaenkrat smo zasledili, da se to dogaja v Italiji in na Kitajskem, verjetno tudi drugod. Takšno ravnanje je nedopustno, saj do sedaj nimamo dokazov, da so naše domače živali vir okužbe za ljudi. Vljudno vas prosimo, da svojim domačim živalim ne odrečete doma in varnega zavetja. Če se dokaže, da domače živali za nas predstavljajo tveganje za okužbo z virusom, počakajte na mnenje pristojnih državnih organov, od katerih bomo dobili natančna navodila za ravnanje v takih primerih. Naj vas še opomnimo, da je namerna zapustitev živali kaznivo dejanje, opredeljeno v Zakonu o zaščiti živali.

Ta prispevek ni plod lastnega raziskovalnega dela naše Šolske veterinarske ambulante in ne jemljemo si nobenih zaslug za dosedanje ugotovitve. Prispevek je le povzetek informacij, objavljenih na spletnih straneh WSAVA, OIE in CDC. Povezave do člankov, ki so podlaga za naš prispevek, so dostopne na povezavah v nadaljevanju.

Vaša ekipa Šolske veterinarske ambulante

Podatke zbral: Slavko Milojčić, dr. vet. med.

Povezave in viri za prispevek:

Dostopnost